Σελίδες

ΜΑΘΕΤΕ ΤΟΝ ΤΥΠΟ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΣΑΣ

Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016



Βρείτε τον τύπο σας 

Κάθε τύπος επιδερμίδας έχει τις δικές του ανάγκες. Αν, λοιπόν, δεν μάθετε τον δικό σας, πώς θα μάθετε να τη φροντίζετε; Κάντε ένα απλό τεστ, σε γενικές γραμμές θα καταλάβετε τι τύπο έχετε:
Καθαρίστε και στεγνώστε το πρόσωπό σας και έπειτα με ένα κομμάτι ρυζόχαρτο πιέστε σε διαφορετικά σημεία του.
Αν το χαρτί γεμίσει κηλίδες λιπαρότητας τότε το δέρμα σας είναι λιπαρό αν δεν κολλήσει πουθενά,  είναι ξηρό αντίστοιχα. 
Αν το χαρτί κολλήσει στην περιοχή του «Τ», τότε το δέρμα σας είναι μεικτό ή κανονικό. 


Τα χαρακτηριστικά τους 

Λιπαρό δέρμα
 Κύρια γνωρίσματά του είναι οι ανοιχτοί πόροι και η υπερβολική έκκριση σμήγματος, ενώ παράλληλα δείχνει θαμπό και έχει ατέλειες, όπως σπυράκια και μαύρα στίγματα. 

Ξηρό δέρμα Είναι λεπτό, ξεφλουδίζει συχνά και έχει άγρια υφή. Εμφανίζει κόκκινα σημάδια, έχει τάση για λεπτές γραμμές και ρυτίδες γύρω από τα μάτια και το στόμα και μετά τον καθαρισμό νιώθετε να σας τραβάει. Επιπλέον, δεν διαθέτει τα απαραίτητα λιπίδια για την κατακράτηση του νερού και χαρακτηρίζεται από απώλεια της ελαστικότητας. 

Αφυδατωμένο δέρμα Αναγνωριστικό του στοιχείο η έλλειψη νερού, ωστόσο το αφυδατωμένο δέρμα δεν είναι απαραίτητα ξηρό (και ένα λιπαρό δέρμα μπορεί να είναι αφυδατωμένο). Ακόμη, έχει όψη μαραμένη και στην αφή είναι τραχύ. 

Μεικτό δέρμα Έχει τα χαρακτηριστικά του λιπαρού και του ξηρού δέρματος. Με άλλα λόγια, παρουσιάζει λιπαρότητα στο λεγόμενο «Τ» (μέτωπο, μύτη, πιγούνι) και ξηρότητα στα μάγουλα. 

Ευαίσθητο δέρμα Είναι λεπτό, εύθραυστο, ευερέθιστο και αντιδρά σε πολλές ουσίες. Επίσης, εμφανίζει ξηρότητα και δημιουργεί ένα αίσθημα κνησμού.


Κανονικό δέρμα είναι απαλό, ομοιόμορφο και χωρίς εμφανείς ατέλειες. Δείχνει ενυδατωμένο, χωρίς σημάδια ξηρότητας ή λιπαρότητας και είναι αρκετά ανεκτικό.

Σε κάθε περίπτωση, φροντίστε να συμβουλέυεστε τους ειδικούς, καθώς οι ανάγκες κάθε επιδερμίδας είναι διαφορετικές ιδιαίτερα όταν συνυπάρχουν παθολογικές καταστάσεις. 



Απαντήστε στις παρακάτω ερωτήσεις, για να διαπιστώσετε αν το προστατεύετε επαρκώς ή αν βάζετε σε κίνδυνο την υγεία του. 



Επειδή ο τρόπος που περιποιείστε την επιδερμίδα σας φανερώνει πολλά για την κατάστασή της, πείτε μου τις συνήθειές σας να σας πω τι δέρμα έχετε. 



1. Πόσο συχνά καθαρίζετε το πρόσωπό σας;


α. Δυο φορές την ημέρα
β. Τρεις φορές τη ημέρα
γ. Μια φορά την ημέρα
δ. Ποτέ


2. Πόσα ποτήρια νερό πίνετε καθημερινά;


α. Οχτώ
β. Ένα ποτήρι μετά από κάθε γεύμα
γ. Μια γουλιά από τον ψύκτη στο γραφείο 
δ. Σχεδόν κανένα, το αντικαθιστώ με άλλα ροφήματα


3. Το πρώτο πράγμα που κάνετε όταν ξυπνάτε το πρωί είναι:

α. Να καθαρίσετε το πρόσωπό σας
β. Να φτιάξετε καφέ
γ. Να βουρτσίσετε τα δόντια σας
δ. Να ντυθείτε και να φύγετε βιαστικά 


4. Τι κάνετε όταν εντοπίζετε ένα σπυράκι;

α. Απλώνετε μια ειδική τοπική αλοιφή
β. Το πειράζετε μέχρι τελικής πτώσης 
γ. Το αγνοείτε
δ. Του απλώνετε ενυδατική κρέμα


5. Πριν βγείτε έξω, βάζετε αντιηλιακό ή κρέμα με SPF;


α. Δε τον παραλείπω ποτέ
β. συνήθως το χρησιμοποιώ το καλοκαίρι
γ. Βάζω αντηλιακό μόνο στην παραλία
δ. Χρησιμοποιώ ενυδατική κρέμα χωρίς spf


6. Κάθε πότε κάνετε scrub ή μάσκα για βαθύ καθαρισμό;

α. Μια φορά τη βδομάδα
β. Μια φορά το μήνα
γ. Μια φορά το χρόνο
δ. Ποτέ


7. Πριν πέσετε για ύπνο, αφαιρείτε το μακιγιάζ σας;


α. Ανελλιπώς
β. Ναι αλλά όποτε φοράω foundation (μεικ απ)
γ. Όταν θυμάμαι
δ. Τις περισσότερες φορές το αφορώ το πρωί


8. Τι κάνετε όταν αισθάνεστε το δέρμα σας να σας τραβάει;


α. Απλώνω μια ενισχυμένη ενυδατική κρέμα 
β. Βάζω μια ενυδατική μάσκα για λίγα λεπτά
γ. Κάνω απολέπιση
δ. Τίποτε, το αγνοώ θα συνέλθει μόνο του


9. Πόσο συχνά ανανεώνετε το αντιηλιακό σας στην παραλία;

α. Κάθε δυο με τρεις ώρες
β. Μια φορά το πρωί και μια το μεσημέρι
γ. Μια φορά πριν μπω στη θάλασσα 
δ. Το αντηλιακό το αντικαθιστώ με baby oil


10. Τι χρησιμοποιείτε για το ξύρισμα των ποδιών σας;

α. Ενυδατικό αφρό ξυρίσματος
β. τον αφρό του συντρόφου σας
γ. Νερό και σαπούνι
δ. Σκέτο νερό



Η ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ 




Περισσότερα α 

Συγχαρητήρια! Απ’ ό,τι φαίνεται είστε φαν του λαϊκού γνωμικού «προσέχουμε για να έχουμε». Πλένετε δύο φορές την ημέρα το πρόσωπό σας, ενυδατώνετε καθημερινά με τη σωστή κρέμα, χρησιμοποιείτε ειδικά προϊόντα, όπως μάσκες και scrub, αντιμετωπίζετε πολύ σωστά τα περιστασιακά σπυράκια. Σε γενικές γραμμές, ξέρετε πολύ καλά πώς να περιποιείστε το δέρμα σας. Συνεχίστε την πολύ καλή δουλειά που κάνετε.


Περισσότερα β 

Περιποιείστε το δέρμα σας, αλλά σίγουρα χρειάζεται να προσπαθήσετε περισσότερο, γιατί συχνά κάνετε κάποια λάθη που αντανακλώνται στην επιδερμίδα σας. Όμως, ποτέ δεν είναι αργά για να τα διορθώσετε: Το Vita, αλλά και οι οδηγίες στις συσκευασίες των καλλυντικών σας, είναι πάντα στη διάθεσή σας για να πάρετε άριστα στη φροντίδα της επιδερμίδας σας.


Περισσότερα γ 

Τα ψέματα τελείωσαν. Ήρθε η ώρα να περιποιηθείτε σωστά το δέρμα σας, γιατί διαφορετικά θα αρχίσει να σας εκδικείται (αν δεν το έχει ήδη κάνει). Ξεκινήστε τον καθημερινό καθαρισμό πρωί και βράδυ, απολεπίζετε το δέρμα σας μία φορά την εβδομάδα ή, αν έχετε ξηρό τύπο, χρησιμοποιείτε μια μάσκα για βαθύ καθαρισμό. Τέλος, δώστε έμφαση στη σωστή ενυδάτωση πρωί και βράδυ με το κατάλληλο προϊόν.


Περισσότερα δ 

Μα γιατί αναρωτιέστε τι δεν πάει καλά; Θαμπάδα, ατονία με λεπτές γραμμές, τραχύτητα, διεσταλμένοι πόροι, σπυράκια, μαύρα στίγματα, ξεφλούδισμα: Αν το δέρμα σας δεν έχει τουλάχιστον 2-3 χαρακτηριστικά από τα παραπάνω, τότε είστε ένα γονιδιακό θαύμα που πρέπει να μελετηθεί από τους επιστήμονες, καθώς, όπως φαίνεται, δεν δίνετε καμία σημασία στην περιποίησή του.



Αυτό το γνωρίζατε;



Το υπερβολικό πλύσιμο ή η τακτική χρήση καθαριστικών και κυρίως αντισηπτικών έχουν ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση των λιπιδίων από την επιδερμίδα και κατά συνέπεια την αδυναμία συγκράτησης νερού από την κεράτινη στιβάδα.



Κάντε το σωστά! 

Αφού βρήκατε τον τύπο του δέρματός σας, τώρα είναι η ώρα να μάθετε πώς θα το περιποιείστε σωστά.

Ξηρό: Καλό είναι να αποφεύγετε την επανειλημμένη χρήση νερού, να χρησιμοποιείτε γαλάκτωμα καθαρισμού πλούσιο σε ενυδατικά συστατικά αντί για σαπούνι και η λοσιόν σας να μην περιέχει αλκοόλ. Απλώνετε ενυδατική κρέμα με πλούσιους θρεπτικούς παράγοντες και λιπίδια, που αποκαθιστούν τον επιδερμικό φραγμό, και 1-2 φορές την εβδομάδα κάνετε μάσκα προσώπου.



Μεικτό: Για τον καθαρισμό της επιδερμίδας χρησιμοποιείτε ένα ήπιο καθαριστικό σαπούνι με ενυδατικούς παράγοντες και στη συνέχεια μια τονωτική λοσιόν στη ζώνη «Τ». Απαραίτητη είναι η καθημερινή χρήση ενυδατικής κρέμας για μεικτές και κανονικές επιδερμίδες.






Λιπαρό: Καθαρίζετε την επιδερμίδα σας μέχρι δύο φορές την ημέρα με ένα ήπιο καθαριστικό σαπούνι και χλιαρό νερό. Έπειτα, χρησιμοποιείτε μια τονωτική λοσιόν χωρίς οινόπνευμα και προτιμάτε κρέμες λεπτόρρευστες ή σε μορφή τζελ. 
Επίσης, κάνοντας απολέπιση μία-δύο φορές την εβδομάδα, απομακρύνετε τα νεκρά κύτταρα και το σμήγμα.





Κανονικό: Απαραίτητος ο καθαρισμός με σαπούνι όξινο, πλούσιο σε βιταμίνες, και μια απαλή ενυδατική κρέμα πρωί και βράδυ. Επίσης, επιθυμητή είναι η εφαρμογή μία φορά την εβδομάδα ενός scrub και μιας μάσκας ενυδάτωσης με βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά.




Ευαίσθητο: Αποφεύγετε τα δραστικά συστατικά, όπως το σαπούνι και το οινόπνευμα, και χρησιμοποιείτε προϊόντα που περιέχουν ανακουφιστικά συστατικά, όπως αλόη, βρόμη, χαμομήλι, ιαματικό νερό. Μετά το πλύσιμο εφαρμόζετε προϊόντα χωρίς άρωμα, χρώμα ή οινόπνευμα, σε μορφή ημίρρευστων κρεμών ή τζελ, με συστατικά που έχουν αντιφλογιστική και μαλακτική δράση.




Αφυδατωμένο: Δεν είναι απαραίτητα το ξηρό δέρμα. εγώ έχω μεικτό προς λιπαρό και ανα διαστήματα το χειμώνα κάνω μια φορά την εβδομάδα μάσκα βαθιάς ενυδάτωσης γιατί αισθάνομαι και βλέπω το δέρμα μου αφυδατωμένο και να τραβάει.

Ενυδατώνετε τον οργανισμό σας καταναλώνοντας φρούτα, λαχανικά και αρκετό νερό. Αποφεύγετε τα σκληρά σαπούνια και χρησιμοποιείτε κάθε βράδυ μια κρέμα πλούσια σε ενυδατικούς παράγοντες. 
Ο καθαρισμός της επιδερμίδας με πίλινγκ μία φορά την εβδομάδα μπορεί να βοηθήσει.




Συστατικά που βοηθάνε στην αντιμετώπιση δερματικών αναγκών


Για την ξηρότητα


Βιταμίνη Α (ρετινόλη, ρετινάλη) Είναι απαραίτητη για τον φυσιολογικό κύκλο ζωής των κυττάρων του δέρματος και μία από τις βασικές της λειτουργίες είναι η διατήρηση της ακεραιότητας του επιθηλιακού ιστού. Είναι, επίσης, γνωστή για την ισχυρή αντιοξειδωτική της δράση και η έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα, να μειώσει την ελαστικότητα του δέρματος και να το κάνει πιο εύθραυστο.
Στην αντιμετώπιση της ξηρότητας, όμως, βοηθούν και τα καροτενοειδή (β-καροτίνη, α-καροτίνη, λυκοπένιο, λουτεΐνη, ζεαξανθίνη), μορφές προβιταμίνης Α, τα οποία περιέχονται σε τροφές φυτικής προέλευσης.



Για ανάπλαση

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β: Συμμετέχουν στη διαδικασία της πρωτεινοσύνθεσης και στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων. Είναι καλύτερα δε να τις προσλαμβάνετε έσω κατανάλωσης φρέσκων ή ελαφρώς μαγειρεμένων λαχανικών.  


Για αντιγήρανση 

Ανθοκυανίνες Είναι η μεγαλύτερη ομάδα φυσικών χρωστικών ουσιών και ανήκουν στα φλαβονοειδή. Πρόκειται για ενώσεις με αντιοξειδωτική δράση, που ενισχύουν την άμυνα του δέρματος και καταπολεμούν τον σχηματισμό των ελευθέρων ριζών, οι οποίες επιταχύνουν τη διαδικασία της γήρανσης.


Για αναγέννηση 

Βιταμίνη C Αποτελεί απαραίτητο συστατικό στη διαδικασία αναγέννησης των κυττάρων του δέρματος και στην ομαλή σύνθεση του κολλαγόνου. Επιπλέον, αποτρέπει την οξείδωση των βιολογικών μορίων και επιταχύνει την επούλωση των πληγών.


Για αντιηλιακή ασπίδα 

Βιταμίνη Ε (α-τοκοφερόλη) Χάρη στην αντιοξειδωτική της δράση, αντισταθμίζει την καταστροφική επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας και συμβάλλει στη σταθερότητα των κυτταρικών μεμβρανών.
Επίσης, ισχυρή αντιοξειδωτική δράση έχει και το λυκοπένιο, που προστατεύει την επιδερμίδα από τον ήλιο.




Τεράστιο post αλλά ήθελα να σας πω ότι έχω διαβάσει, ότι ξέρω εκ πείρας και ότι έχω ανακαλύψει.

Τα φιλιά μου σε όλες!!!!!

6 σχόλια:

  1. Πάρα πολύ ολοκληρωμένο και ενδιαφέρον post!

    Φιλάκια ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. α πολύ ωραιο!!! εκανα κ το τεστ..καλα τα πηγα! χιχι
    εμενα το προσωπο μ δεν ξερει τι του γινεται!
    ημουν λιπαρη φουλ επιδερμιδα. εγινα μικτη! και πλεον είμαι ξηρη το χειμωνα και κανονικη το καλοκαιρι! ανε βρες ακρη δηλαδή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι σε καταλαβαίνω..ήθελα να κανω ενα Post σχετικά...εγώ πχ λιπαρό στο ταφ, μεικτό γενικότερα και το χειμώνα κάνω μάσκα βαθιάς ενυδάτωσης...οκκκ...είναι ένα θέμα..απλά γενικά φροντίζω πχ στη ρυτίδα πάνω αντιρυτιδική, στη λιπαρότητα ματ ενυδατική και στις αλλες περιοχές καθαρό κολλαγόνο..(ετοιμάζω και post γα το
      καθαρό κολλαγόνο κ το υαλουρονικό γιατί το χρησιμοποιώ καιρό..και σας έχω νέα)

      Διαγραφή
  3. παρα πολύ χρησιμο ποστ .ευχαριστουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ ευχαριστώωωωω......βοήθησε και εμένα πολύ γι αυτό ήθελα να το μοιραστώ...

      Διαγραφή

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS